• Up Next Za decu: zašto je važno da se nosi maska i pravilno peru ruke?
  • Up Next Nekoliko saveta da se osećaš bolje
  • Up Next 7 jednostavnih koraka kako da sprečite širenje korona virusa i...
  • Up Next Pravila ponašanja u školi tokom trajanja epidemije COVID-19
  • Up Next WHO Skola Cut V2
Školska Facebook stranica Erasmus + projekta Soul of Science - SOS https://www.facebook.com/erasmuspluska229project      
Category: Aktivnosti 2021-02-16 22:01:17
U periodu od ponedeljka, 18. do petka 22. novembra, na redovnim časovima informatike, održaće se sedmo po redu Međunarodno takmičenje iz informatičke i računarske pismenosti "Dabar".
Category: Aktivnosti 2019-11-19 16:05:48

Učenički parlament

 

Učenički parlament škole je organizovano telo sačinjeno od učenika - predstavnika završnih razreda osnovne i srednje škole. Nadležnosti učeničkog parlamenta uređene su članom 105. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije. U OŠ "Miloje Čiplić'" učenički parlament osnovan je 2012/13. godine.Učenički parlament čine po dva člana - predstavnika svakog odeljenja završnih razreda (VII i VIII razreda) osnovne škole izabrana od strane odeljenjske zajednice. Parlament ima predsednika/predsednicu koga na početku svake školske godine biraju članovi parlamenta škole. Ideja je da se omogući demokratski način udruživanja radi zastupanja interesa svih učenika u školi, kao i učešće učenika u donošenju odluka koje se njih neposredno tiču. U rad su uključeni i nastavnici- koordinatori (Olga Bogdanov i Magdalena Dujin) koji svojim savetima pomažu u radu parlamenta ali ne učestvuju u glasanju niti neposredno učestvuju u donošenju odluka parlamenta o bitnim pitanjima i aktivnostima.

Učenički parlament razmatra odnos i saradnju učenika i nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika, obaveštava učenike o pitanjima od posebnog značaja za njihovo školovanje, daje mišljenje i predloge stručnim organima, Školskom odboru, Savetu roditelja i direktoru škole o pravilima ponašanja u školi, Godišnjem programu rada, Školskom razvojnom planu, slobodnim i vannastavnim aktivnostima, učešću u sportskim i drugim takmičenjima i organizaciji svih manifestacija, organizuje i podržava humanitarne i radne akcije u školi i van nje.

Održavaju se sastanci na kojima se odlučuje o radu i aktivnostima. Vrši se i vrednovanje svega što je urađeno u proteklom periodu. Jednom mesečno se održavaju projekcije filmova ili slične zabavne aktivnosti.

Učenički parlament naše škole radi po programu koji je deo Godišnjeg plana rada škole.

Сродна слика